Eettisesti hyväksyttävää?


File:Seaworld-Orlando-Shamu-1527.jpg - Wikimedia Commons


Oletko joskus käynyt eläintarhassa ihastelemassa suloisia delfiinejä, tai veret seisauttavan kauniita, eksoottisia lintuja? Varmasti moni tätä lukeva on käynyt edes jonkinlaisessa eläintarhassa, kuten myös allekirjoittanut itse. Muistan, miten innoissani olin päästessäni Ruotsin Kolmårdeniin. Siellä pääsimme muun muassa näkemään leijonia gondolihissistä käsin, ilman likaista lasia meidän ja eläinten välissä. Mutta valitettavasti, mitä enemmän vuosia on saanut taakseen, sitä enemmän on alkanut pohtia, onko eläintarhojen ylläpito oikein. Eiköhän siis podiskella!

Pohja tähän postaukseen lähti pysäyttävästä Blackfish-dokumentista, jonka löytää esimerkiksi Netflixistä. Se kertoo Tilikum miekkavalaasta, joka päätyi tappamaan kolme ihmistä. Dokumentti perehtyi hyvin tapahtumien kulkuun aina Tilikumin pyydystämisestä viimeiseen uhriin asti. Dokumentti on vanha, ja kyseinen valas kuoli vankeudessa vuonna 2017. Mikä sai luonnossa ihmiselle melko vaarattoman eläimen hyökkäämään?

Dokumentti nostaa esiin hyvin merkittävän tekijän: luonnossa eläimet ovat tottuneet liikkumaan pitkiäkin matkoja elämänsä aikana, vankeudessa niiden elintila on rajallinen. Jo se yksistään saa miettimään, miten ne pärjäävät ihmisen tarjoamassa ympäristössä. Ottaen huomioon esimerkiksi sen, että miekkavalaat elävät suurissa merissä, tuntuu niiden pitäminen isohkon uima-altaan kokoisessa tilassa hieman kyseenalaiselta. Sitä havainnollistamaan otin kuvakaappauksen Google Maps -palvelusta. Kyseinen kuva on Orlandon Sea Worldin yläpuolelta.

Miekkavalaat eivät luonnossa yleensä hyökkää ihmisen kimmppun, joten silloin vian on oltava niiden vankeudessa pitämisessä. Kieltämättä, menettäisin minäkin järkeni, jos joutuisin elämään koko elämäni neljän seinän sisällä, ihmisten tuijottaessa ja melutessa ympärillä. Eivät valaat ole siihen tottuneet. Ei meressä parveile ihmisiä hurraamassa ja katselemassa.

"Mutta kyllähän niistä pidetään huolta!"
Kyllä, eläimet ruokitaan ja eläinlääkäri hoitaa niitä tarvittaessa. Se on kuitenkin aivan eri asia, kuin vapaana luonnossa eläminen. Siellä ne metsästävät itse ruokansa ja käyttäytyvät, kuten lajin kuuluu. Aiemmin mainitussa dokumentissa kerrottiin myös, miten älykkäitä miekkavalaat ovat. Niillä on pitkälle kehittyneitä tunteita, ja ne elävät ikään kuin perheinä. On siis aivan eri asia laittaa kaksi eri perheistä otettua yksilöä samaan altaaseen ja väittää niiden olevan perhettä. Kokisitko itse olevasi perhettä esimerkiksi vankilassa sellikaverisi kanssa?

"Eläimet nauttivat esiintymisestä ja huomiosta!"
Niin voi kuulla sanottavan esimerkiksi delfiinien tehdessä temppuja yleisön edessä. Mutta nauttivatko ne oikeasti? Tuskin. Jos ne voisivat itse valita, ne todennäköisesti eläisivät mieluummin vapaina oikeassa elinympäristössään. Jotain vankeuden ja vapauden erosta kertovat esimerkiksi valkohait, joita ei voida pitää ihmisten rakentamissa akvaarioissa. Niiden täytyy nimittäin pysyä jatkuvasti liikkeessä, jotta ne kykenevät hengittämään. Siksi ne eivät sovellu pienissä altaissa elämiseen. Lisäksi ne saattaisivat nääntyä nälkään, sillä ne eivät ilmeisesti aina suostu syömään kuolleita eläimiä - saalistavathan ne sentään luonnossa eläviä eläimiä ravinnokseen.

Jos miekkavalas tai valkohai kärsii vankeudessa niin paljon, niin eivätkö sitten muutkin lajit? Kyllähän esimerkiksi delfiinit ja muutkin merissä elävät lajit ovat tottuneet elämään valtavassa elinympäristössä.  Siksi on hyvin kyseenalaista, ettei niihin kiinnitetä yhtä paljon huomiota, kuin miekkavalaisiin. Johtunee tosin siitä, etteivät delfiinit ole tappaneet ihmisiä. Silti myös niiden on kerrottu käyttäytyvän toisinaan aggressiivisesti vankeudessa. Ei sillä siis ole väliä, onko kyseessä valtava "tappajavalas" vai pieni suloinen delfiini, samat ongelmat niitä vaivaavat.

Puhumattakaan sitten siitä, miten vankeudessa eläminen vaikuttaa eläinten fyysiseen terveyteen. Altaat ovat jatkuvan auringonpaisteen alaisina, ilman suojaa. Vesi ei ole tarpeeksi syvää tai sameaa estääkseen auringosta tulevaa valoa, joten esimerkiksi eläinten iho kärsii. Myös niiden altaiden puhtaana pitämiseen käytettävät aineet ovat sellaisia, joita ei luonnollisesti niiden asuttamissa vesissä ole. Lisäksi hyvä ja tuttu esimerkki on miekkavalaan selkäevä, joka taittuu vankeudessa elävillä yksilöillähuomattavasti luonnossa eläviä yksilöitä todennäköisemmin.


Zoos - Pros & Cons - ProCon.org

Maalla eläville lajeille on sentään pystytty rakentamaan hieman "kodikkaampia" aitauksia, mutta onko sekään todellisuudessa tarpeeksi? Luonnossa lajit elävät vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Eläintarhat eivät sitä salli, sillä niissä eri lajien yksilöt pidetään eristyksissä toisistaan. Vaikka tarhoissa niin vakuutetaan, ei siellä voida harjoittaa lajityypillistä käytöstä. Eläinten puutteellisia elinoloja yritetään kompensoida virikkeiden ja muiden ihmisen keksimien ratkaisujen avulla. Oli kyseessä siis valas tai vaikka tiikeri, on villieläimen aina parempi luonnossa. 

Joku voisi kyseenalaistaa, miksi lemmikkien pitäminen sitten on hyväksyttävää. Oma näkemykseni on se, että tavallisimmat lemmikkeinä pidetyt eläimet ovat kesyjä. Koiran on hyvä olla ihmisen kanssa, kunhan sille tarjotaan siihen hyvät olosuhteet. Kesyt koirat eivät pärjäisi luonnossa samaan tapaan, kuin niiden kantamuoto, eli susi. Samaan tapaan esimerkiksi ihmisten käytössä olevat hevoset ovat kesyjä, toisin kuin luonnossa elävät villihevoset. Villieläinten pitäminen lemmikkinä puolestaan on väärin. Eivät esimerkiksi leijonat ole tottuneet elämään ketjun päässä tai ahtaassa häkissä. 

Eläintarhojakin on erilaisia. On sellaisia, joihin jo esteettisistä syistä ei tekisi mieli edes mennä. Eläimiä kohdellaan kaltoin, ja raha on tärkeämpää kuin eläinten terveydestä huolehtiminen. Sitten on niitä, joiden toiminnan painotetaan olevan "eettistä". Vaikka eläimiä kohdeltaisiin hyvin, ei se silti poista tarhojen epäeettisyyttä. Eläintarhojen tarkoituksena on joka tapauksessa tuottaa rahaa eläinten kustannuksella. Ne laitetaan näytille ihmisen omaksi iloksi. Onko ihmisellä todella oikeus vangita villieläimiä vain omaksi huvikseen? Onko ihminen oikeutettu alistamaan muut lajit oman mielensä mukaan?


 



Villieläinten tulisi antaa olla rauhassa.






Kommentit

Suositut tekstit