Mitä tytöt saavat tehdä?

File:Eye Makeup Palette and Brush Kit.jpg - Wikimedia Commons

Kaikki ovat varmasti, ainakin jollain tasolla, huomanneet sukupuolten välisen epätasa-arvon rakkaassa kotimaassamme. Se onkin ongelmana erittäin laaja, joten siihen on tällaisen nuoren turhaa edes yrittää pureutua joka suunnasta. Siispä tässä postauksessa voitaisiin tustua hieman siihen, millaista on olla tyttö 2020-luvun Suomessa. Eiköhän siis pohdiskella!

Tähän alkuun on hyvä muistaa, ettei tämäkään ole täysin yksipuolinen ongelma. Myös miehiin kohdistuu vihaa äärifeminismin myötä, mikä on tietysti aivan yhtä väärin. Tässä postauksessa kuitenkin käsitellään vain nuorten naisten ja tyttöjen puolta tarinasta. Loppujen lopuksi Suomessa nämäkin asiat ovat huomattavasti paremmin kuin muualla, mutta täytyyhän näihin epäkohtiin täälläkin tarttua.

Mitä juuri sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun mainitaan sana tyttö? Moni saattaisi mainita esimerkiksi meikit ja vaatteet, tai kenties tanssiharrastuksen. Kovin moni tuskin ajatteli ensimmäisenä esimerkiksi kamppailulajeja, mopoja tai kehonrakennusta. Voidaan siis huomata, että mm. harrastuksilla tuntuu olevan selkeä sukupuolijakauma, ainakin ajatuksen tasolla. Mutta mistä se sitten johtuu? 

Todennäköisin syy näihin sukupuolirooleihin on tietysti se, että miehet olivat ennen yhteiskunnan keskiössä. Miehet tekivät kaiken raskaan työn, naiset jäivät kotiin laittamaan ruokaa ja huolehtimaan lapsista. Naisia on läpi historian pidetty herkkinä, kun taas miehiä on kuvattu vahvoina. Miksi tällaista ajattelutapaa on nykyäänkin nuorten keskuudessa? Eikö kaikilla pitäisi olla samat oikeudet ja mahdollisuudet, sukupuoleen katsomatta?

Tyttöjen ja nuorten naisten mielenkiinnon kohteita väheksytään ja pidetään usein noloina. Juuri vähän aikaa sitten näin TikTok:issa videon, jossa hieman itseäni nuorempi tyttö esitteli ylpeänä uutta mopoaan, jonka ottaisi viimein käyttöön. Kommentit olivat täynnä katkerien "mopopoikien" kommentteja, joissa esimerkiksi mopon mallia ja osia haukuttiin. Olisiko niin kommentoitu, jos videon olisikin julkaissut poika? Tuskin. Toinen vaivaamaan jäänyt video oli sellainen, jossa muutama, oletettavasti ammattikoulua käyvä, tyttö tanssi työhaalareissa. Kommenteissa muut nuoret puhuivat heistä vähätellen, opiskelivathan he sentään "miesten ammattiin".

Samanlaisessa tanssivideossa, jossa tyttöjen sijaan tanssivat pojat, olivat kommentit aivan eri maata. Kommenteissa kehuttiin poikien ulkonäköä ja liikkeitä. Tyttöjen kuvaamassa videossa kommenteissa muun muassa puhuttiin siitä, että heidän rakentamaansa taloon eivät kommentoijat astuisi. Kaikkein inhottavinta asiassa oli kenties se, että osa kommentoijista oli profiiliensa perusteella aikuisia miehiä. Miksi aikiunen mies kokee tarpeelliseksi pilkata teini-ikäistä tyttöä?

Mikäli tyttö käyttää paljon meikkiä ja pukeutuu lyhyihin vaatteihin, saattaa tuo saada osakseen ikäviä kommentteja. Toisaalta, jos hän ei käytä meikkiä ja pukeutuu pitkiin ja peittäviin vaatteihin, on hän silloin tylsä. Miten meidän sitten pitäisi pukeutua, jos koskaan ei ole hyvä? Itse pukeudun mielelläni bändipaitoihin ja -huppareihin, oli se sitten "tyylikästä" tai ei. Meikkiä en ole koskaan käyttänyt, enkä siihen koe tarvetta. Toisaalta saman tulisi toimia myös käänteisesti; miehen tulisi saada meikata, mikäli hän niin haluaa. Se ei kuitenkaan ole tämän postauksen varsinainen aihe, joten palataan siihen kenties joskus toiste.

Fanittaminen on myös hyvä esimerkki. Se usein mielletään tyttöjen jutuksi, mutta asia ei ole niin mustavalkoinen. Itse yhdistän fanittamisen usein musiikkiin, mutta kyseessähän voi olla paljon muutakin, kuten vaikka näyttelijä tai urheilija. Tunnen esimerkiksi useita miespuolisia jääkiekkofaneja. Tästä päästäänkin kysymykseen: Miksi asian x fanittaminen on noloa, mutta asian y fanittaminen on suvaittavaa? Loistava esimerkki on 2021 Euroviisuissa soittanut Blind Channel. Bändin faneja, enimmäkseen nuoria tyttöjä, vähätellään, pidetään noloina ja jopa kiusataan. Silti esimerkiksi jalkapallo- tai jääkiekkojoukkueen fanittaminen on aivan normaalia myös aikuisille miehille. Suosikki bändin keikalla laulaminen ja huutaminen on noloa, mutta peliä seuratessa TV:lle huutaminen ja karjuminen on hyväksyttävää.

Raju esimerkki misogyniasta, tässä tapauksessa nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa, on niin sanottu "body count". Mikäli nainen on ollut useamman miehen kanssa, saa hän silloin huoran tai jakorasian maineen. Hänen katsotaan olevan helppo ja kevytkenkäinen. Kun taas miehellä on ollut useita petikumppaneita, on hän muiden miesten mielestä "äijä". Kuulostaa typerältä, eikö? Jos kyseessä on kuitenkin aivan sama asia, erona vain sukupuoli, miksi siihen suhtautuminen on niin erilaista?

Eniten huolta itsessäni kuitenkin herättää se, miten nuoret tytötkin tuntuvat toisinaan hyökkäävän toistensa kimppuun. Kommenteissa haukutaan toisia, toisten ulkonäköä kommentoidaan ja pukeutumista naureskellaan. Jos tytöt ovat jo valmiiksi naureskelun ja pilkan kohteena, miksi siihen sitten täytyy osallistua vielä itsekin? 

Onko siis mitään, mitä tytöt saavat tehdä tulematta tuomituiksi?

Kommentit

Suositut tekstit