Miten eläimiä tulisi kohdella?

Kun pohditaan eläimiä ja etiikkaa, tulevat monelle varmasti mieleen surullisen kuuluisat eläinkokeet. Ne on nostettu yhteiskunnalisen keskustelun aiheeksi, ja hyvä niin. Lisäksi aiemmassa postauksessa käsitellyt eläintarhat ovat usein kiistelyn alaisina. Eläinten kanssa tapahtuu kuitenkin myös paljon muuta eettisesti kyseenalaista. 

Itselleni mieleen on painunut tapaus, jossa salaa kuvatut videot paljastivat suojelukoirakoulutuksen ruman puolen. Videot olivat kerrassaan kamalaa katsottavaa. Koiria muun muassa lyötiin, potkittiin ja retuutettiin. Niihin purettiin selvästi ihmisen omaa turhautumista ja suuttumusta. Koulutusmetodit olivat siis selvästi rangaistuskeskeisiä.

En tietenkään väitä, että kaikki suojelukoiratoiminta olisi väärin. Itseasiassa, se on hyvä harrastus aktiivisille ja stimulointia vaativille koiraroduille. Parhaimmillaan siitä saa mukavaa puuhaa omistajalle ja koiralle. Silloin kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Ero on kuitenkin siinä, miten koulutus tapahtuu. Voiko koiran enää sanoa nauttivan tekemisestä, jos se on jatkuvan aggression ja väkivallan kohteena?

Rangaistuskeskeiset koulutusmetodit eivät ole hyviä. Palkkiokeskeinen koulutus on eläimelle paljon reilumpaa ja tehokkaampaa. Jonkin asian opetttaminen alkaa siitä, ettei koira vielä ymmärrä, mitä siltä pyydetään. Se täytyy itse opettaa, vähitellen ja johdonmukaisesti. Eläintä ei saa pakottaa oppimaan, sillä sitten koko hommasta ei tule yhtään mitään. On siis tärkeää, ettei koulutuksen kanssa kiirehdi. Palkkiokeskeisessä kouluttamisessa koira oppii yhdistämään jonkin asian tai käytöksen palkkioon. Silloin koiraa on helppo motivoida, toki hieman rodusta ja luonteesta riippuen. 

Rangaistuksen kautta opettaminen puolestaan toimii eri tavalla. Silloin koira ei ole vielä oppinut haluttua, eikä se tietenkään ymmärrä. Kun eläin ei tee kuten käsketään, sitä rangaistaan. Vähitellen koira oppii tietyn käytöksen johtavan rangaistukseen, ja pyrkii välttämään rangaistuksen. Koko ajatus kuulostaa epäreilulta väärältä. Miksi kukaan rankaisis eläintä siitä, ettei se osaa asiaa, jota sille ei ole vielä opetettu? Ei koira ole mikään ajatusten lukija, vaikka ne fiksuja ovatkin.

Eläinten kanssa toimiessa myös molemminpuolinen kunnioitus on tärkeää. Erityisesti hevosihmisenä olen usein kuullut sanottavan, että eläimen tulee oppia kunnioittamaan ihmistä ja tämän omaa tilaa. Ja onhan se totta, sillä mikäli niin ei ole, tulee vastaan useita vaaratilanteita. Asia josta tosin en ole kovinkaan monesti kuullut mainittavan, on ihmisen kunnioitus eläintä kohtaan. Myös ihmisen tulisi kunnioittaa eläintä, tämän rajoja ja omaa tilaa. Esimerkkinä tästä toimivat chihuahuat. Pienen kokonsa vuoksi monet pitävät niitä "lelukoirina" ja unohtavat täysin esimerkiksi niiden kouluttamisen. TikTok:issa näkee usein videoita äkäisistä pikkukoirista, kommenteissa niille naureskellaan. On ironista ihmetellä niiden kiukkuista käytöstä, kun samaan aikaan itse ei kunnioita niiden tilaa. Koiran tehtävä ei ole tulla puetuksi "hienoihin" vaatteisiin tai olla ihmisen riepoteltavana. Eivät ne ansaitse sellaista.

"Sille pitää näyttää, kuka on pomo!" Tuota kuulee silloin tällöin hevospiireissä, joissain paikoissa enemmän ja joissain vähemmän. Koko ajatus on kuitenkin aivan väärä. Miksi kukaan haluaisi alistaa eläimen? Hevosten (ja muiden eläinten) kanssa kyse on yhteiselosta ja ystävyydestä, ei kilpailusta ja taistelusta. Tai niin sen ainakin pitäisi olla. On väärin opettaa nuorille hevostelijoille, että ihmisen tulisi olla eläintä ylempänä. Monesti olen nähnyt ratsastajan jopa lyövän hevosta, mikä ei missään tilanteessa ole oikea ratkaisu. Väkivalta ei koskaan ole ratkaisu, varsinkaan herkkien eläinten kanssa.

Eläimen päästäminen huonoon kuntoon, kuten vaikka sairaalloisen lihavaksi, on laiminlyöntiä. Puutteelliset tarvikkeet ovat laiminlyöntiä. Moni asia, jota ei ehkä heti sellaiseksi ajattelisi, on laiminlyöntiä. Ihmiset ovat vastuussa eläimistään, joten miksei niistä voida pitää huolta? Jos hankkii lemmikin, tulee siitä myös pystyä huolehtimaan. Liian usein somessa tulee vastaan videoita, joissa esimerkiksi koira on niin lihava, ettei kykene edes kävelemään normaalisti. Tallilla, jolla ennen kävin, uskoteltiin muun muassa, että shetlannin ponien kuuluu olla "pyöreitä". On ymmärrettävää, että esimerkiksi hevonen sairasloman jälkeen on hieman pyöristynyt. Silloinkin asiaan pitää kuitenkin puuttua, eikä vain todeta hevosen olevan lihava.

 

Ratsastuskouluissa käytetään usein epäsopivia varusteita, kuten satuloita. Ongelmia lähdetään korjaamaan uusien varusteiden etsimisen sijaan lisäämällä varusteita. Epäsopivia satuloita yritetään korjailla häntä- ja rintaremmein, ylimääräisten romaanien ja taljojen avulla. Olen törmännyt myös pariin tapaukseen, joissa useammalla hevosella käytettiin samoja varusteita siksi, ettei ollut varaa hankkia kaikille omia. Jos sopivien varusteiden löytäminen yhdelle hevoselle on vaikeaa, niin miten samat varusteet pitäisi sovittaa useammalle hevoselle? Eräässä paikassa pieni poni käytti samaa satulaa, kuin lämminverinen hevonen. Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, ei tule hankkia eläintä, ellei kykene rahoittamaan kaikkia sen tarpeita.

Mieleeni ovat myös painuneet vahvasti hieman nuorempana näkemäni videot "tanssivista" hevosista. Tai ennemminkin siitä, miten ne on saatu tanssimaan. Metodit olivat julmia, ja hevosen kannalta ehdottoman epäreiluja. Eläimet saatettiin sitoa tolppiin, ja opettaa ravaamaan paikallaan. Kun ne olivat oppineet ravaamaan paikallaan, kiinnitettiin niiden jalkoihin ketjuja, tai niitä lyötiin. Kipu sai ne nostelemaan jalkojaan, mikä johti erikoiseen liikkeeseen. Toinen raju esimerkki, johon tutustuin jo vuosia sitten YouTuben kautta, on niin kutsuttu tennesseenwalkerien big lick askellaji. Aiemmin luonnollisesta asiasta tehtiin muunnelma, jossa liikkeitä muutettiin kivun ja erityisen kengityksen kautta. Alapuolelle liitin kuvan kyseisestä askellajista, kiinnitä huomiota hevosen etujalkoihin, erityisesti kengitykseen.

Eläinten oikeuksien toteutumista valvotaan erilaisten yhdistysten avulla. Valitettavasti ne eivät aina toimi. Tästä esimerkkejä ovat Turun eläinsuojeluyhdistys TESY ja Suomen Ratsastajainliitto (joka tosin on keskittynyt myös muuhun kuin hevosten hyvinvointiin). SRL:n hyväksymillä ja "valvomilla" talleilla on raportoitu hevosten kaltoinkohtelua, eikä kukaan hevosihminen varmasti ylläty kuullessaan nimen KT-talli. Sieltä levisi videoita, joissa ratsastuskoulun opettaja kaltoinkohteli hevosia. TESY puolestaan antoi Turun Sanomien sanoin "heppatyttöjen helvetin" pyöriä vuosia tiloissaan. TESY:n tiloissa pidetty SR-talli piti sisällään kamalaa hevosten kohtelua, ja vielä kamalampaa nuorten asiakkaiden kohtelua. Itsekin olen kyseisellä tallilla käynyt muutamia vuosia sitten. Nyt ei kuitenkaan ole kyse ihmisistä, vaan eläimistä. Voin toki kirjoittaa erillisen postauksen aiheesta, mikäli se jotakuta kiinnostaa. Pointti tässä kuitenkin oli se, miten yhdistysten "valvomilla" talleilla voi tapahtua tuollaista ilman seurauksia. Jos videot eivät olisi levinneet, tai uhrit avautuneet, eivät yhdistykset olisi tehneet asialle mitään.

Meillä on siis selvästi paljon parannettavaa siinä, miten upeita eläimiämme kohtelemme. Olenkin sitä mieltä, etteivät luonnostaan itsekkäät ihmiset voisi koskaan ansaita puhdassydämisiä eläimiään. Minun oli alunperin tarkoitus sisällyttää samaan postaukseen myös pohdintaa eläinkokeista, mutta kyseinen aihe on jo itsessään sen verran laaja, että säästän sen omaan erilliseen postaukseensa. Kiitos, kun luit tänne asti. Palataan taas seuraavassa postauksessa <3

Niin ja hei! Kannattaa ottaa instagramissa @teinipaivakirjat_ haltuun! Sinne tuun infoamaan blogin tapahtumista yms. Lisäksi sinne tulee lisämateriaalina sellaista, mitä en itse postauksiin laita. Nyt löytyy esimerkiksi linkit niihin videoihin, joista mainitsin. En suosittele herkille, enkä niitä myöskään suoraan tänne halunnut liittää.

Kommentit

Suositut tekstit